Przepisy

Sposób na przygotowanie dobrej wódki ze spirytusu
Do 1 litra spirytusu 96% należy dodać 0,39 litra przegotowanej i ostudzonej wody, otrzymamy wówczas wódkę o mocy 75% i odpowiednio:

  • 65% - 0,5l wody
  • 60% - 0,63l wody
  • 55% - 0,78l wody
  • 50% - 0,96l wody
  • 45% - 1,18l wody
  • 40% - 1,4l wody
  • 35% - 1,79l wody
  • 30% - 2,24l wody

LISTKÓWKA

Składniki: 2 szklanki młodych, świeżo rozwiniętych listków czarnej porzeczki wraz w niezdrewniałymi pędami, 1 litr wódki 40%, sok z ½ cytryny, 150 g cukru.

Przepis: listki czarnej porzeczki zalać ½ litra wódki, naczynie zamknąć, odstawić na 7 dni w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie alkohol zlać, a liście ponownie zalać pozostałą wódką i pozostawić w chłodnym miejscu na okres 14 dni. Następnie połączyć oba nalewy, zaś liście zasypać cukrem, wypieszczać i odstawić na kilka dni aż do momentu rozpuszczenia cukru (często energicznie wstrząsać słojem). Powstały syrop zlać i dodać do nalewki, dodać sok z cytryny, wymieszać i odstawić do sklarowania. Nalewka powinna dojrzewać przynajmniej dwa miesiące.

MIĘTOWA

Składniki: 15 świeżych (majowych) gałązek mięty pieprzowej, 1 l wódki 50%, 15 dag cukru, 1001 ml wody, sok z ½ cytryny.

Przepis: miętę zalać alkoholem, odstawić na 7 dni w ciemne miejsce, następnie alkohol zlać, a liście wycisnąć. Ugotować syrop z cukru i wody, przestudzić i połączyć z nalewką, dodać wyciśnięty sok z cytryny, wymieszać i odstawić do sklarowania na okres trzech tygodni. Następnie zlewamy płyn znad osadu, osad filtrujemy i łączymy z nalewką. Powinna dojrzewać trzy miesiące.

TRUSKAWKOWA

Składniki: 1 kg truskawek, 25 dag cukru, 1 l wódki 70%, 1 limonka.

Przepis: truskawki umyć pod bieżącą wodą, obrać ze szypułek, przełożyć do słoja przesypując cukrem i odstawić w ciepłe miejsce na 8 godzin, aby owoce puściły sok. Następnie wlać wódkę, zamknąć naczynie i delikatnie wymieszać składniki. Nalewkę odstawić na cztery tygodnie. Po tym czasie zlać wyciąg alkoholowy do innego naczynia, a owoce wycisną i połączyć z nalewką. Limonkę wyszorować opłukać gorącą wodą i obrać skórkę z połowy owocu. Z całej limonki wycisną sok i wraz ze skórką dodać do nalewki. Wymieszać i odstawić w ciemne miejsce na trzy tygodnie. Na koniec klarowny płyn ściągnąć rurką, a osad przefiltrować i połączyć z nalewką. Nalewa powinna dojrzewać co najmniej sześc miesięcy.

NALEWKA Z MNISZKA LEKARSKIEGO

Składniki: 30 kwiatów mniszka, 1 l wódki 30 %.

Przepis: kwiaty zebrać w suchy słoneczny dzień, z czystego terenu zdala od dróg. Wsypać do słoja i zalać wódką. Macerować tydzień w ciemnym miejscu, po czym alkohol zlać przez sito wyłożone ręcznikiem papierowym. Nalewka powinna dojrzewać trzy miesiące.

AJERÓWKA (z tataraku)

Składniki: 15 dag kłącza tataraku, 1 l wódki 45%, 2 łyżki cukru.

Przepis: kłącze tataraku umyć, sparzyć i pokroić w cienkie paski, włożyć do słoja, zasypać cukrem i poczekać (ok 2 dni) do momentu rozpuszczenia się cukru. Po tym czasie zalewany nastaw wódką, szczelnie zamykamy i odstawiamy na cztery tygodnie w cieple miejsce. Często energicznie wstrząsać słojem. Następnie nalewkę zlać sito wyłożone ręcznikiem papierowym. Nalewka powinna dojrzewać 12 miesięcy. Następnie zlewamy płyn znad osadu, osad filtrujemy i łączymy z nalewką. Powinna dojrzewać trzy miesiące.

SOSNOWA

Składniki: litrowy słoik pędów sosnowych, 1 kg cukru, 1,5 l wody, 2 l spirytusu 96%, 1 cytryna.

Przepis: Pędu sosny pokroić na małe kawałki, umieścić w słoju przesypując cukrem. Naczynie przykryć płótnem i wystawić w nasłonecznione miejsce, często wstrząsają słojem. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, zlać syrop do garnka i dolać wodę, a następnie zagotować. Do lekko przestudzonego syropu wlać ostrożnie spirytus, dodać sok z cytryny, zakryć pokrywką i szybko schłodzić garnek w kąpieli wodnej. Nalewka powinna dojrzewać sześć miesięcy.

PIOŁUNOWA

Składniki: 2 dag świeżego ziela piołunu, 5 g świeżego ziela bylicy pospolitej, 1 l wódki 40%.

Przepis: zioła rozdrobić (nie koniecznie) wrzucić do słoja i zlać wódką. Zamknięte naczynie odstawić na trzy tygodnie w chłodne i ciemne miejsce. Następnie nalewkę zlać przez sito wyłożone ręcznikiem papierowym Nalewka powinna dojrzewać trzy miesiące.

ORZECHOWA

Składniki: 30 orzechów zielonych włoskich, 1 l wody, 0,7 kg cukru, 3 goździki, 3 ziarna pieprzu, 1 mała gałka muszkatołowa, 1 l spirytusu 96%, 1 limonka.

Przepis: orzechy zebrane na przełomie czerwca lipca pokroić na małe kawałki, włożyć do słoja z rozdrobnioną gałką muszkatołową i przyprawami, zalać spirytusem. Po dwóch tygodniach dodać syrop ugotowany z cukru i wody, wymieszać i odstawić na miesiąc. Po tym czasie zlać alkohol z orzechów, dodać sok z jednej limonki i odstawić do sklarowania na okres czterech tygodni. Następnie zlać nalewkę znad osadu, a osad przefiltrować i dodać do nalewki. Nalewka powinna dojrzewać przynajmniej sześć miesięcy, im starsza tym lepsza.

AGRESTOWA

Składniki: 1 kg agrestu (różowy lub czerwony) bardzo dojrzały, 2 dag świeżego korzenia imbiru, ½ laski wanilii, 0,3 kg cukru, 1 l wódki 60%.

Przepis: agrest odszypułkować, lekko rozgnieść, tak aby owoce lekko popękały i wsypać do słoja, dodać cukier oraz przyprawy i zostawić na jedną dobę, (często wstrząsając, tak aby cukier się rozpuścił). Następnie zalać alkoholem i zamknięte naczynie pozostawić w ciepłym miejscu. Od czasu do czasu wstrząsając nim. Po dwóch tygodniach, nalewkę zlać z owoców, a owoce wycisną i połączyć z nalewką. Odstawić na trzy tygodnie do sklarowania. Na koniec klarowny płyn ściągnąć rurką, a osad przefiltrować i połączyć z nalewką. Nalewka powinna dojrzewać sześć miesięcy.

MALINOWA

Składniki: 1 kg malin (najlepiej leśnych), 0,3 kg cukru, 0,3 l wody, 1 l wódki 70%.

Przepis: maliny wrzucamy do słoja i zalewamy syropem przygotowanym z cukru i wody. Odstawiamy na 8 godzin po czym zalewamy alkoholem. Zamknięte naczynie odstawiamy w ciepłe miejsce na dwa tygodnie ( nie na słońcu). Po tym czasie zlewamy alkohol z malin, owoce wyciskamy i łączymy z nalewką. Zostawiamy do sklarowania na cztery tygodnie. Na koniec klarowny płyn ściągamy rurką, osad filtrujemy i łączymy z nalewką. Nalewka powinna dojrzewać sześć miesięcy.

WIŚNIOWA

Składniki: 1 kg wiśni (najlepiej stare odmiany), 0,3 kg cukru, ½ laski wanilii, 0,7 l spirytusu 96%, 0,5 l wódki 40%.

Przepis: wypełni dojrzałe wiśnie wydrylować, zostawiając 15% z pestkami, dodać wanilię i zasypać cukrem. Naczynie przykryć płótnem, wystawić na słoneczne miejsce i pozostawić na okres ok. czterech dni do rozpuszczenia cukru (często wstrząsać naczyniem). Następnie zlać owoce spirytusem, dobrze wymieszać i pozostawić na okres czterech miesięcy (od czasu do czasu wstrząsnąć naczyniem). Po tym czasie alkohol zlać a owoce ponownie zalać wódką na okres trzech tygodni. Odlewamy drugi nalew z owoców, owoce wyciskamy, uzyskane trzy płyny łączymy. Nalewka powinna dojrzewać sześć miesięcy.

Z CZARNEJ PORZECZKI

Składniki: 1,5 kg czarnej porzeczki, 1 l alkoholu 70%, 1 l listkówki, 2 goździki, 1 cm cynamonu, 2 laski wanilii, 0,3 kg cukru, 3 łyżki miodu, 1 l wódki 40%.

Przepis: bardzo dojrzałe porzeczki oczyścić z szypułek, lekko zmiażdżyć, przełożyć do słoja, dodać przyprawy i zalać alkoholem (70%). Zamknąć słój i pozostawić w ciepłym miejscu na 12 miesięcy (od czasu do czasu wstrząsając). Następnie alkohol zlać do innego słoja, a owoce zasypać cukrem, dodać miód i odstawić na 14 dni. Gdy cukier się rozpuści, zlać syrop połączony z nalewką owocową oraz listkówką. Pozostałe owoce zalać wódką (40%). Po tym czasie zlać alkohol z owoców i połączyć z wcześniej wymieszanym płynem. Po trzech tygodniach nalew należy zlać rurką znad osadu, osad przefiltrować i połączyć z nalewką. Nalewka powinna dojrzewać sześć miesięcy. Przechowywana dłużej staje ię w smaku bardziej wyborna.

LISTKÓWKA DO NALEWKI Z CZARNEJ PORZECZKI

Składniki: litrowy słoik świeżo rozwiniętych listków wraz z niezdrewniałymi pędami(zbieranymi na przełomie kwietnia i maja) 1 l wódki od 50-70% (w zależności od preferencji smakowych mocy) 250 g cukru.

Przepis: listki świeżo zebrane wrzucamy do słoja nie ugniatając zalewamy wódką. Słoik zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 7 dni. Następnie zlewamy nalew do innego pojemnika (przechowywać go w chłodnym i ciemnym miejscu) czekając na okres dojrzewania czarnej porzeczki. Po tym czasie liście zasypujemy cukrem i czekamy do rozpuszczenia (od czasu do czasu wstrząsając). Uzyskany syrop można wykorzystywać dosmaczania nalewki z owoców czarnej porzeczki i nie tylko.

Z KWIATÓW CZARNEGO BZU

Składniki: 250 g baldachów kwiatów czarnego bzu, 2 cytryny, dwie limonki, 70 dag cukru, 1 l wody, 1 l spirytusu 90%, 1 łyżeczka korzenia arcydzięgla.

Przepis: z wody i cukru ugotować syrop i odstawić do przestygnięcia. Cytryny wyszorować namydloną szczoteczką, opukać w gorącej wodzie, sparzyć, pokroić w plasterki i oczyścić z pestek. Do wyparzonego wrzątkiem słoja włożyć kwiaty, przekładając plastrami cytryny, zalać syropem, przykryć słój płótnem i odstawić na 5 dni. Sprawdzać codziennie czy sok nie fermentuje, mieszając zawartość słoja wyparzoną łyżką. Aromantyczny syrop z kwiatów zlewamy do innego naczynia, przez sito wyłożone gazą lub tetrą (łączymy ze spirytusem, sokiem wyciśniętym z limonki, arcydzięglem, mieszamy). Nalewkę odstawiamy na cztery tygodnie, raz w tygodniu wstrząsając naczyniem, potem zostawiamy nalewkę do sklarowania na dwa tygodnie. Następnie zlewamy ją z nad osadu, a osad filtrujemy i uzyskany płyn łączymy z nalewką. Nalewka powinna dojrzewać od sześciu do ośmiu miesięcy.

*W ten sam sposób można zrobić nalewkę z kwiatów: akacji, głogu, jaśminowca, dzikiej róży, jarząbu szwedzkiego i pospolitego, krwawnika, dzikiej gruszy, dziewanny i wielu innych.

Z KWIATU LIPY

Składniki: ½ l kwiatów lipy, ½ l miodu lipowego, ½ l wody, 0,55 l spirytusu 96%, 2 goździki, 1 limonka, ½ cytryny.

Przepis: wodę gotujemy z goździkami, studzimy do 40 oC, wszystko dobrze wymieszać i zalać kwiaty umieszczone w słoju. Po dwóch dniach dolać 0,5 l spirytusu, dobrze wymieszać i odstawić na dwa tygodnie w ciemne i chłodne miejsce, co parę dni wstrząsając słojem. Następnie nalewkę zlewamy przez gazę przelewamy z powrotem do słoja. Limonkę wyszorować namydloną szczoteczką opłukać gorącą wodą i wyparzyć. Z połowy owocu ściąć lekko skórkę bez albedo i w słoiczku zalać 50 ml spirytusu i pozostawić na 8 godzin. Otrzymany w ten sposób ekstrakt wlać do nalewki wraz przesączony przez gazę sokiem z limonki i cytryny, dobrze wymieszać i odstawić na cztery tygodnie do sklarowania. Następnie zlać nalewkę z nad osadu, osad przefiltrować i połączyć z nalewką. Powinna dojrzewać 12 miesięcy.

Z ARCYDZIĘGLA

Składniki: 5 dag świeżego korzenia arcydzięgla, 5 dag świeżej łodygi arcydzięgla, 2 dag korzenia imbiru, skórka z 2 pomarańczy bez albedo, 20 dag cukru, 0,7 l wody, 0,5 l spirytusu 96%.

Przepis: korzenie arcydzięgla i imbiru umyć, oskrobać i posiekać wraz z łodygą wrzucić do słoja i dodać skórkę pomarańczową, zalać spirytusem ,zamknąć naczynie i odstawić na 24 godziny. Następnie nastaw przecedzić przez gazę i połączyć z ostudzonym syropem z cukru i wody. Nalewkę odstawić na cztery tygodnie, po tym czasie zlać znad osadu, przefiltrować i połączyć z nalewką. Nalewka powinna dojrzewać co najmniej sześć miesięcy.

POZIOMKOWA

Składniki: 1 kg bardzo dojrzałych poziomek leśnych, 1 l wódki 65%, dag cukru ½ limonki.

Przepis: dojrzałe owoce zaraz po zbiorze lekko miażdżymy, wsypujemy do słoja i zalewamy alkoholem. Zamykamy naczyni i wystawiamy na słońce na cały dzień. Po 24 godzinach zlewamy płyn z owoców, a owoce zasypujemy cukrem. Potrząsamy od czasu do czasu aby cukier rozpuścił się w ciągu kolejnej doby. Po tym czasie zlewamy płyn z owoców, a owoce wyciskamy i wszystkie trzy płyny łączymy razem. Nalewka powinna dojrzewać cztery miesiące.

JEŻYNOWA

Składniki: kg leśnych jeżyn, 1 l wódki 65%, 20 dag cukru, 0,2 l wody, 200 ml wytrawnej nalewki (np. pigwowiec, limonka, cytryna).

Przepis: świeżo zebrane bardzo dojrzałe owoce zlewamy ostudzonym syropem z wody i cukru na 8 godzin (wymieszać tak, aby owoce były optoczone syropem) po tym czasie owoce zalewamy alkoholem, delikatnie mieszając i pozostawiamy na dwa tygodnie w ciepłym miejscu (nie na słońcu). Następnie nastaw zlewamy z owoców, które wyciskamy i łączymy z płynem oraz wytrawną nalewką, dobrze wymieszać i pozostawić do sklarowania. Klarowny trunek ściągamy z nad osadu, osad filtrujemy i łączymy z nalewką. Powinna dojrzewać sześć miesięcy.

MORELOWA

Składniki: 1 kg bardzo dojrzałych moreli, 0,25 kg cukru, 1 l wódki 70%.

Przepis: z moreli wyjąc pestki ( pozostawić 10% z pestkami). Miąższ pokroić na ćwiartki, włożyć do słoja wraz z pestkami i zasypać cukrem na trzy dni (często potrząsać naczyniem, aż cukier się rozpuści). Następnie wlewamy alkohol i pozostawiamy na cztery tygodnie. Po tym czasie zlewamy alkohol z owoców i pozostawiamy do sklarowania ( owoce natomiast zlewamy syropem cukrowym w skali 1:1 , uzyskamy w taki sposób likier i owoce do deserów). Klarowny płyn ściągamy rurką z nad osadu, osad filtrujemy i łączymy z nalewką. Nalewka powinna dojrzewać sześć miesięcy.

JAGODOWA

Składniki: 1 kg czarnych jagód, 20 dag cukru, 1 l wódki 60%, ½ cytryny.

Przepis: jagody wsypać do słoja, wlać alkohol i szczelnie zamknąć na sześć tygodni (często nim wstrząsając). Po tym czasie alkohol zlać do innego naczynia, a owoce zasypać cukrem i poczekać, aż cukier się rozpuści. Uzyskany płyn z owoców łączymy z ekstraktem alkoholowym, wyciśniętym sokiem z owoców i cytryny. Po czterech tygodniach zlewamy nalewkę z nad osadu, osad filtrujemy i dodajemy do nalewki. Powinna dojrzewać cztery miesiące.

BORÓWKOWA

Składniki: 1 kg dojrzałych borówek (brusznic), 25 dag cukru, 1 l spirytusu 96%, 1 l wody.

Przepis: borówki wsypać do słoja, zalać spirytusem i odstawić na okres trzech tygodni. Następnie płyn zlać z owoców do innego naczynia, a borówki zalać wystudzonym syropem z cukru i wody. Po pięciu dniach syrop zlać i połączyć z koncentratem alkoholowym, zmieszać i odstawić do sklarowania. Klarowny trunek ściągnąć z nad osadu, a osad przefiltrować i połączyć z nalewką. Nalewka powinna dojrzewać 12 miesięcy.

BRZOSKWINIOWA

Składniki: 1 kg bardzo dojrzałych brzoskwiń (najlepiej odmiana rakoniewiecka), 20 dag cukru, 0,25 l wody, 1 l wódka 70%.

Przepis: z brzoskwiń wyjąc pestki (pozostawić 15% pestek) miąż pokroić drobno i włożyć do słoja. Odłożone pestki rozbić i dodać do owoców, zasypać cukrem. Słój postawić w słonecznym miejscu na trzy dni, wstrząsając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. Następnie owoce zalewamy alkoholem i odstawiamy na trzy tygodnie. Po tym czasie zlewamy płyn z owoców, i pozostawiamy do sklarowania (owoce natomiast zalewamy syropem cukrowym, uzyskujemy w ten sposób słodki likier i owoce do deserów). Klarowny trunek ściągamy rurką z nad osadu, osad filtrujemy i łączymy z nalewką. Nalewka powinna dojrzewać sześć miesięcy.

Z KWIATÓW GŁOGU

Składniki: 30 dag kwiatów głogu, 1 l wody, 70 dag cukru, 2 cytryny, 1 l spirytusu 96%, 1 limonka.

Przepis: z cukru i wody gotujemy syrop i studzimy. Kwiaty zbieramy tuż po rozkwitnięciu (połowa z nich powinna być zamknięta) umieszamy w słoju przekładając plastrami cytryn (wcześniej wyszorowanymi namydloną szczoteczką, umytymi w ciepłej wodzie i wyparzonymi). W czasie maceracji dwa razy mieszamy nastaw wyparzoną łyżką. Następnie syrop zlewamy z kwiatów, kwiaty wyciskamy i łączymy z syropem i sokiem z limonki, zalewamy spirytusem. Odstawiamy na cztery tygodnie. Po tym czasie zlewamy z nad osadu, a osad filtrujemy na sicie wyłożonym ręcznikiem papierowym, łączymy z nalewką. Nalewka powinna dojrzewać dziesięć miesięcy.

Z SZYSZEK SOSNOWYCH

Składniki: 3/4 litrowego słoja szyszek sosnowych jednorocznych, 0,5 kg cukru, 0,5 l wody, 0,7 l wódki 70%.

Przepis: szyszki kroimy na pół, wrzucamy do słoja i zalewamy wcześniej przygotowanym syropem z cukru i wody, przykrywamy płótnem. Macerujemy na słońcu 48 godzin. Następnie wlewamy alkohol, zamykamy naczynie i odstawiamy na cztery tygodnie w temperaturze pokojowej. Po tym czasie zlewamy alkohol z szyszek i odstawiamy do sklarowania. Po dwóch tygodniach zlewamy czysty płyn z nad osadu, a osad filtrujemy i łączymy z nalewką. Powinna dojrzewać sześć miesięcy.

MIRABELA

Składniki: 1 kg mirabelek, 1 l wódki 65%, 40 dag cukru.

Przepis: zbieramy dwu – trzydniowe spady, owoce opłukać , wsypać do słoja i zalać alkoholem, zamknąć naczynie i zostawić na słońcu na dwa tygodnie (w pomieszczeniu jeden miesiąc) co dwa, trzy dni wstrząsając nim. Następnie zlać alkohol z owoców, a owoce zasypać cukier (często wstrząsając naczyniem do momentu rozpuszczenia cukru) Po tym czasie zlewamy syrop z owoców, wyciskamy, łączymy z syropem i regulujemy nim słodycz nalewki. Połączone płyny starannie wymieszać i odstawić nalewkę na dalsze pięć tygodni do sklarowania. Na koniec zlewamy z nad osadu, filtrujemy osad i dodajemy do nalewki. Nalewka powinna dojrzewać przez okres minimum sześć miesięcy.

CZEREŚNIA

Składniki: 1 kg czereśni, 25 dag cukru, 1 l wódki 65%, 1 limonka.

Przepis: najlepiej jest z małych owoców dzikiej czereśni, tzw. trześni, czerwonej lub czarnej. W pełni dojrzałe owoce wsypać do słoja, zasypać cukrem, często wstrząsając aż cukier się rozpuści (trwa to ok. dwóch, trzech dni) Następnie wlać alkohol, zamknąć słój, odstawić w cieple miejsce na cztery tygodnie. Po tym czasie alkohol zlać, a owoce wycisnąć. Powstały płyn połączyć z nastojem owocowym i sokiem z limonki. Odstawić nalewkę jeszcze na cztery tygodnie po czym klarowny trunek zlać ostrożnie plastikową rurką, a osad przefiltrować. Powinna dojrzewać dziewięć miesięcy , im starsza tym lepsza.