Program „Trybunałów Nalewkowych”

JARMARK SMAKÓW

Miejscem festiwalowych działań jest starówka Piotrkowa Trybunalskiego. To tu ulokowany jest Jarmark Smaków - czyli liczne kramy ofertujące produkty tradycyjne, regionalne, ekologiczne, kulinarne specjały z różnych regionów Polski oraz przysmaki importowane z zagranicy. Wśród oferowanych towarów będą m.in. wędliny, sery, miody, pieczywo, wina, piwa, oleje i oliwy czy ryby. Restauracje zlokalizowane w obszarze festiwalu oferować będą przekąski i gotowe dania – często w formie degustacyjnego menu stanowiącego wizytówkę restauracji.

PREZENTACJE NA FESTIWALOWEJ SCENIE

Na festiwalowej scenie ustawionej w centralnym punkcie piotrkowskiego Rynku w godzinach popołudniowych trwać będą kulinarne pokazy zaproszonych szefów kuchni restauracji regionu.

Gościem specjalnym festiwalu będzie KAROL OKRASA, który przedstawi specjalny autorski pokaz kulinarny !!!

W godzinach późno popołudniowych i wieczornych scena festiwalu gościć będzie wykonawców kabaretowych i muzycznych.

PROGRAM TOWARZYSZĄCY

  • W dawnej synagodze odbędzie się otwarcie „Wystawy etykiet i opakowań wódek, likierów oraz nalewek z okresu od końca XIX wieku do lat 50tych wieku XX polskich fabryk wódek z prywatnej kolekcji Adama Łukawskiego”. Wystawa gościć będzie w Piotrkowie Trybunalskim przez kilka tygodni.
  • Otwarcie wystawy poprzedzi krótki panel dyskusyjny nt. historii nalewek na ziemiach polskich.
  • W ramach festiwalu w piotrkowskiej Bibliotece Miejskiej odbędzie się kilka spotkań z autorami książek kulinarnych. Wśród autorów pojawi się m.in.: Piotr Bikont – krytyk kulinarny, pisarz, dziennikarz i reżyser teatralny !!!
  • W restauracji Hotelu Mercure VESTIL odbędzie się specjalna festiwalowa kolacja, której gośćmi będą miedzy innymi Karol Okrasa. Wydarzenie to ma charakter komercyjny. Zaproszenia na kolację będą do nabycia w hotelu.

WARSZTATY

Jednym z istotnych elementów festiwalu będą Warsztaty Smaku. Są to praktyczne zajęcia tematyczne przeprowadzane w grupach nie większych niż 30 osób. Na każde z nich składa się prowadzony przez eksperta krótki wykład-prezentacja i wspólna degustacja, pozwalające poszerzyć kulinarne horyzonty. Specjalny warsztat z zakresu tworzenia nalewek poprowadzi Hieronim Błażejak – Mistrz Polskich Nalewek.

KONKURSY

Trybunały Nalewkowe to przede wszystkim Turniej (konkurs) nalewek domowych i nalewek akcyzowych, których rozstrzygnięciem zajmie się „Trybunał nad Strawą”.

Uczestnicy w kilku kategoriach ubiegać będą się o:

  • „Złote, srebrne i brązowe gąsiory” w kategorii nalewek domowych
  • „Złote, srebrne i brązowe gąsiory” w kategorii nalewek akcyzowych

Szczegółowy program Festiwalu opublikujemy w najbliższym czasie.

Zapraszamy !!!

PROGRAM SZCZEGÓŁOWY

W sobotę 16 lipca 2016 zapraszamy między innymi na:

  • 11:00 - otwarcie wystawy „Etykieta zobowiązuje” – Biblioteka Publiczna (Wystawa etykiet, opakowań wódek, likierów i nalewek z polskich fabryk wódek od końca XIX wieku do lat 50-tych wieku XX z prywatnej kolekcji Adama Łukawskiego)
  • 11.00 – rozpoczęcie Jarmarku smaków – Rynek
  • 11:30 – Panel dyskusyjny „Historia i tradycja nalewek w Polsce” - Biblioteka Publiczna
  • 12:30 - spotkanie autorskie z pisarką Małgorzatą Kalicińską (Biblioteka Miejska)
  • 12.30-14.00 – spotkanie twórców nalewek, degustacje - Restauracja Stylowa
  • 14.00 – uroczyste otwarcie Trybunałów Nalewkowych, prezentacja składu „Trybunału nad Strawą” – scena festiwalowa
  • od 14.30 – pokazy kulinarne i rzemiosł dawnych; pokaz produkcji Piotrkowskiego Marcepanu,
    • pokazy serowarskie i wędliniarskie firmy Biowin,
    • prezentacja dawnych zawodów: aptekarza, płatnerza i krawca
  • 16.00 – koncert kapeli „Ludowa Biesiada” z Czarnocina – scena festiwalowa
  • 17.00 – pokaz kulinarny KAROLA OKRASY
  • 18.00 – koncert „SAKSOFONARIUM” - żeński kwartet saksofonowy z Krakowa – scena festiwalowa
  • 19.30 – rozstrzygnięcie Trybunałów Nalewkowych - wręczenie nagród: Złotych, Srebrnych i Brązowych Gąsiorów – scena festiwalowa
  • 20.00 – koncert jazzowy BEATY PRZYBYTEK z zespołem - scena festiwalowa