Konkursy

Turniej nalewek domowych i akcyzowych

Podczas „Trybunałów Nalewkowych” – Ogólnopolskiego Festiwalu Smaku w Piotrkowie Trybunalskim cyklicznie odbywać będzie się Turniej nalewek domowych i akcyzowych.
Specjalnie powołany przez organizatorów „Trybunał nad Strawą” oceni najlepsze polskie nalewki domowe i nalewki akcyzowe przyznając im w obu kategoriach zaszczytne tytuły Złotych, Srebrnych i Brązowych Gąsiorów. Tytułom towarzyszyć będą także specjalnie zaprojektowane i wykonane szklane gąsiory oprawiane metalem i sygnowane nazwami nagród.

Trybunał Nad Strawą tworzy wieloosobowe grono autorytetów w zakresie oceny nalewek.Na Marszałka Trybunału nad Strawą desygnowany został Hieronim Błażejak - Mistrz Polskich Nalewek; animator i organizator imprez i festiwali kulinarnych. Funkcje Wicemarszałków piastować będą: Jan Babczyszyn – Prezes Polskiej Akademii Smaku, animator i organizator imprez i festiwali kulinarnych; Piotr Bikont – krytyk kulinarny, dziennikarz, reżyser teatralny;Waldemar Sulisz – Prezes Kresowej Akademii Smaku, dziennikarz, animator i organizator festiwali kulinarnych i Jacek Szklarek – inicjator i lider Slow Food Polska. Stanowisko Sekretarza Trybunału objął Czesław Maszczyk – Prezes Fundacji Trybunalskiej.
Ponadto w Trybunale zasiadać będą Deputaci (ziemscy i nieziemscy) reprezentujący regiony Polski oraz liczne środowiska zaangażowane w promocję polskich tradycji kulinarnych. Wśród Deputatów w 2016 roku zasiądzie między innymi wybitny polski kucharz - Karol Okrasa. Pełen skład Trybunału nad Strawą upubliczniony zostanie najpóźniej 7 dni przed jego zaprzysiężeniem i pierwszym posiedzeniem.

Szczegóły konkursu, jego regulamin i karta zgłoszenia znajdują się w pliku do pobrania.

Zapraszamy do udziału w konkursie!

Uwaga

Dla uczestników Turnieju – wszystkich twórców nalewek, którzy przyjadą do Piotrkowa Trybunalskiego i zgłoszą swoje nalewki do konkursu przygotowaliśmy liczne atrakcje:

12:30 - 14:00 - spotkanie twórców nalewek w Restauracji "Stylowa"; wymiana doświadczeń z możliwością degustacji nalewek, a także wybór „nalewki publiczności”,

14:00 - 16:00 - zwiedzanie Piotrkowa Trybunalskiego, w tym Wystawy etykiet i butelek do wódek, nalewek i likierów z lat 1850-1950 polskich fabryk z kolekcji Adama Łukawskiego; degustacja piwa z browaru rzemieślniczego Jan Olbracht,

16:00 - 16:30 - wspólny obiad w restauracji „Krochmal”,

16:30 - 19:00 - udział w atrakcjach festiwalu , w tym w pokazie kulinarnym gościa specjalnego - Karola Okrasy,

19:00 - ogłoszenie wyników Turnieju; wręczenie tytułów i nagród

Każdy uczestnik konkursu (bez względu na wynik osiągnięty w konkursie) otrzyma dyplom uczestnictwa i pamiątki z Piotrkowa Trybunalskiego.